Çubuklu yangın merdiveni

Yangın merdiveni nedir?
Yangın durumunda, bir binadaki insanların sürat ve emniyetle tahliyesinde kullanılmak üzere bu göreve özel olarak tasarlanan korunumlu merdivenlerdir. Yangın merdivenleri "Z tipi" (çift kollu) ve "dairesel" merdiven olarak iki gruba ayrılır. Yangın vb doÄŸal afetler dışında terör saldırısı gibi binaların hızla boÅŸaltılması gerekilen durumlarda da kullanılan yangın merdiveni insan hayatı için büyük önem arz etmektedir.

Gerek yangın anında kiÅŸilerin emniyetli bir kaçışının saÄŸlanması ve gerekse olay yerine gelen itfaiyecilerin yangına müdahalesi için uygun kaçış yolları ve  yangın merdiveni yapıların vazgeçilmez unsurlarıdır.

Yangın merdivenleri hangi binalarda zorunludur?

İstanbul BüyükÅŸehir Belediyesi Yangından Korunma YönetmeliÄŸi’ne göre;

a) Bütün iÅŸyeri, ticaret merkezleri ve topluma açık yapılarda kat sınırlamasına bakılmaksızın birden fazla kat varsa,

b) Bütün 10 veya daha yüksek katlı binalarda,

c) Giriş katından itibaren bir genel merdivenden, 20 den fazla dairenin faydalandığı konut binalarında

d) Katlar alanı toplamı 600 m2’den daha fazla olan veya zemin ile beraber dört normal katı aÅŸan büro binalarında, yangın merdiveni zorunludur. Asma katlar, kat olarak sayılmamakta, bodrum katlar kat olarak alınmaktadır.

Yangın merdiveni hangi uzaklıkta olmalı?

İstanbul Yangından Korunma YönetmeliÄŸine göre, bir hacimden korunmuÅŸ bir yangın kaçış yoluna  uzaklık en çok 30 m olmalıdır. Åžayet hacimlerde otomatik sprinkler sistemi varsa bu mesafe en çok 45  m olabilmektedir.

Uluslararası standartlara göre kullanım amacına ve binanın risk sınıfına göre, tek bir  yönden kaçış olması durumunda bir mahalden çıkış en fazla 6-12 m ve yangın merdivenine ulaÅŸmak  için toplam mesafe 12-18 m, birden fazla çıkış olması durumunda bu deÄŸerler 12-24 m ve 25-45 m  olmaktadır.

Topluma açık yapılar, toplantı yerleri, spor ve sergi salonları, sinema, konser salonları, okullar ve öÄŸretim kurumları, kışlalar, yurtlar, oteller, düÄŸün salonları, lokaller, klüpler, hastaneler, huzur evleri,  kreÅŸler, tehlikeli madde depoları, fabrikalar, 200 m2’den büyük imalathaneler ve benzeri yapılarda her kat en az iki çıkış ve en az bir yangın merdivenine baÄŸlantılı olmalıdır.

Açık yangın merdivenleri nasıl olmalıdır?
İstanbul BüyükÅŸehir Belediyesi Yangından Korunma YönetmeliÄŸine göre; yangın merdivenleri bina içinde veya dışında konumlandırılabilir. Fakat, yüksek yapılarda yangın merdivenleri bina içinde tertiplenmelidir. Bina dışındaki yangın merdivenleri yüksek binalar için uygun deÄŸildir. Kat sayısı 7'yi  veya yüksekliÄŸi 20 metreyi geçen binalarda yangın merdiveni bina içinde yapılmalı ve korunmuÅŸ olmalıdır. Yangın merdiveni bina dış yüzünde yapılırsa, standartlara göre saÄŸ ve soldaki kapı ve boÅŸluklardan yeterli mesafede olmak koÅŸuluyla yapılabilir. Bunların dönel merdivenler olmasından kaçınılmalıdır. Dönel yapıldığı takdirde iniÅŸi engellemeyecek ÅŸekilde her kapı mutlaka bir sahanlığa açılmalıdır.

Açık yangın merdivenleri tercihen bölgenin hakim rüzgar yönünde olmalı ve bütün dışa açık yangın merdivenleri kar ve buzlanmadan korunmalıdır.

Yangın merdiveni genişliği ne kadar olmalıdır?

Yangın merdiveni geniÅŸliÄŸi; konutlarda 80 cm, topluma açık yapılarda 120 cm, sınırlı sayıda görevliye hizmet veren merdivenlerde 65 cm den az olmamalıdır. Yüksek katlı ofis binalarında 90 cm geniÅŸliÄŸinde olmalıdır. Kaçış yolları geniÅŸliÄŸi ise 180 cm den az olamaz. Huzurevi, hastahaneler ve benzerlerinde, hasta koÄŸuÅŸ kapıları 120 cm, hasta oda kapıları 100 cm den dar olamaz. Yangın merdiveni geniÅŸliÄŸi insan sayısına bağılı olarak aÅŸağıdaki tablodan da seçilebilir.

İnsan Sayısı                  Çıkış GeniÅŸliÄŸi(cm)        İnsan Sayısı         Çıkış GeniÅŸliÄŸi(cm)

1-50                                      80                               241-260                         130

111-170                             100                               281-300                         150

İnsan sayısı 200 kiÅŸiyi aÅŸan salonlardan kaçış yollarına açılan kapılar geniÅŸ aÄŸzı yönüne açılacak ÅŸekilde huni biçiminde düzenlenmesi tavsiye edilmektedir.

Merdiven boÅŸluÄŸu yüksekliÄŸi, basamak üzerinden tavana serbest olarak en az 200 cm olmalıdır. Sahanlıklar arası kot farkı en çok 3.70 m olmalıdır.

Basamak geniÅŸlikleri ortalama 28 cm'den az ve basamak yüksekliÄŸi 18 cm'den çok olmamalı. DönüÅŸlerde, dar kenarlarda basamak geniÅŸliÄŸi 20 cm'nin altına inmemelidir.

Güvenli bir yangın merdiveninin özellikleri nelerdir?

Tamamen bina içindeki yangın merdivenlerinin kovalarında, daima açık kalacak havalandırma bacaları tesis edilmeli, duman kaçağından korunma saÄŸlanmalıdır.

Yüksek yapılarda mekanik havalandırma yapılmalı, bağımsız ve yangından korunmuÅŸ bir güç kaynağı kullanılmalıdır. Havalandırma ile ilgili olarak, bina dışıyla iliÅŸkili tam kagir yangın merdivenleri tercih edilmelidir.

Yangın merdiveni duvar, tavan ve tabanında hiçbir yanıcı madde kullanılmamalıdır. Bodrum kat yangın merdiveni ile diÄŸer katlar yangın merdivenlerinde farklı kovalar kullanılmalıdır. Yangın merdivenlerinin her iki kenarına küpeÅŸte veya korkuluk yapılmalıdır.

Yangın merdiveni kapıları nasıl olmalıdır?

Yangın merdivenlerine, yangına en az 90 dakika dayanıklı ve alev kesici, kaçış yönünde açılan ve kendi kendine kapanan kapılar aracılığıyla ulaşılması gerekir. Kapılarda kilitleme sistemi bulunmamalı ve kaçış yönünde anahtarsız olarak push-bar ile açılmalıdır. Yangın merdiveninden, özellikle itfaiyeciler için içeriye girme imkanı olmalıdır. Açma kolu ile veya bir anahtarla giriÅŸ saÄŸlanabilir. Kapılar, kendi kendine kapanan mekanizmaya sahip olmalıdır. (Kaynak: Makine Mühendisleri Odası, Mimari Tasarımda Yangın GüvenliÄŸi, Abdurahman Kılıç, Kazım Beceren)

Yangın YönetmeliÄŸi, yangın merdiveninden nasıl bahsediyor?

YANGIN YÖNETMELİĞİ

Karar Sayısı : 2009/15316

(...) MADDE 13 – Aynı YönetmeliÄŸin 34 üncü maddesinin altıncı ve yedinci fıkraları aÅŸağıdaki ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.

(...) (6) Aksi belirtilmedikçe kaçış merdivenlerine, bir yangın güvenlik holünden veya kullanım alanlarından bir kapı ile ayrılan hol, koridor veya lobiden geçilerek ulaşılır.

(7) Acil durum asansörü ile yapı yüksekliÄŸi 51.50 m’den fazla olan binalarda kaçış merdiveni önüne yangın güvenlik holü yapılması zorunludur. Acil durum asansörünün yangın merdiveni önündeki güvenlik holüne açılması gerekir.”

(...) MADDE 18 –

(...) c) Yapı yüksekliÄŸi 30.50 m’den fazla ve 51.50 m’den az olan konutlarda, birbirlerine alternatif, her ikisi de korunumlu ve en az birinde yangın güvenlik holü düzenlenmiÅŸ veya basınçlandırma uygulanmış 2 kaçış merdiveni yapılması mecburidir. Kattaki konutların her birinin içinden bir yangın güvenlik holünden geçilerek yangın merdivenine ulaşılıyor ise binanın genel merdiveninin korunumlu olması gerekli deÄŸildir."

DiÄŸer Makaleler

Yangın Kapısı İmalatı

Yangın, son dönemlerde doÄŸal afetler arasında en fazla baÅŸ gösteren olaydır. Bunun nedeni ise insanların yaÅŸamlarını daha iyi sürdürebilmeleri ve ihtiyaçlarını giderebilmeleri adına yangına sebebiyet verebilecek malzemelerden daha fazla yararlanıyor olmasıdır. İnsanların yaÅŸamlarını daha iyi ÅŸartlar altında geçirmek istemeleri en doÄŸal ÅŸeydir ancak bu sebeple doÄŸal dengeyi de bozmaları büyük yanlıştır. Bunun en göze çarpıcı örneklerinden birisi de yangındır. Ev ya da iÅŸ ortamlarımızda kullandığımız, yararlandığımız malzemeleri ya da ürünleri düÅŸündüÄŸümüz zaman bunların neredeyse tamamı yangına s


Devamı

YANGIN KAPISI İMALATI

Yangın kapısı imalatı yapan firma sayısı oldukça fazladır. Binalardan yangın kapıları zorunlu hale getirilmesi sonucu sektör ciddi ÅŸekilde büyümüÅŸtür. İrili ufaklı çok sayıda yangın kapısı firması talepleri karşılamaktadır. Biz de firma olarak piyasada oluÅŸan ihtiyaçları en iyi ÅŸekilde kaÅŸrılıyoruz. Özellikle ülkemizde inÅŸaat sektörünün sürekli büyümesi ve geliÅŸmesi yangın kapısı imalatı konusunu ön plana çıkarmaktadır. Yangın kapısı imalatı yapan firmalar gerekli standartlara yerine getirmeleri gerekiyor. Sektörde standartlara baÄŸlı olarak sertifikalı yangın kapısı üretimi yapan ç


Devamı

Yangınlardan Kurtulmak İmkânsız Değil!

Her gün haberlerde medyada yangın haberleri görmekteyiz. Sizce bunların sorumlusu kim? Bu tarz olaylar dikkate almamamız ve uyarılara raÄŸmen yetkilileri dinlememizdenmi kaynaklanıyor? 20.04.2018 Cuma günü tekrar internet üzerinden bir sitede habere denk geldim baÅŸlık aynen ÅŸu “Kartal'da bir kitabevinde yangın çıktı: 4 yaralı”. İçeriÄŸine gelecek olursak durum pekte ÅŸaşırtıcı deÄŸil “Kartal'da bir kitapçının deposunda yangın çıktı. Yangın nedeniyle panikleyen bina sakinleri camdan atlayarak kurtuldu. Olayda 3 birey yaralanırken 1 birey de dumandan etkilendi. İtfaiye yangını söndürürken polis olayla ilgili araÅŸtırma baÅ


Devamı

Yangın Kapısı

Yangın kapısı herhangi olası bir yangın durumunda yangın olan yeri ve olmayan yeri birbirinden ayırmak için kullanılan ateÅŸe ve dumana karşı dayanıklı kapılardır. Yangın kapıları iki ortamı birbirinden ayırarak yangın esnasında güvenli bir bölge oluÅŸturmak amacıyla kullanılmış en iyi yangın sistemlerinden biridir. AhÅŸap, demir ve çelik gibi birçok modeli bulunan yangın kapıları her iÅŸletmenin veya ÅŸirketin kullanması gereken en büyük güvenlik sistemlerinden biridir. Yangın kapısı alırken mutlaka iyi bir ÅŸekilde araÅŸtırılması gerektiÄŸini de belirtmek gerekmektedir. Piyasada bulunan birçok ucuz yangın kapısı satıcısı olan firmalar vardır.


Devamı

Yangın Kapısı Fiyatları

Yangın alınan birçok önlemle bile insanlar için hala risk taşıyan bir doÄŸal afettir. OluÅŸabilecek zararları engellemeyi saÄŸlayan yangın ekipmanları arasında bulunan yangın kapıları da binadan zarar görmeden en iyi ÅŸekilde dışarı çıkmayı saÄŸlamaktadır. Yangın kapısının teknik özellikleri arasında dışarıdan kapalı olsa da içeriden açılabilmelerini saÄŸlayan panik kolunun varlığı, dumanı sızdırmamaları, ısıya dayanıklı olmaları, ortama uygun tasarlanabilmeli, tek ve çift kanatlı gibi çeÅŸitlerinin bulunmasıdır. Bu fonksiyonları yeterli biçimde yerine getirmesi için standartlar bulunur. Kapıların tasarımında bina i&c


Devamı

30 dk. Dayanıklı Yangın Kapısı

Toplum içerisinde yaÅŸayan bireylerin hayatları kimi zamanlarda doÄŸal felaketler nedeniyle etkilenebilmektedir. Hayatları boyunca hiçbir afetten etkilenmemiÅŸ bireylerin bulunması, olası risk faktörlerinin basite alınması anlamına gelmemelidir. YaÅŸadığımız her anın deÄŸerini bilmek ama sonrası için de planlar yapmak hayatın deÄŸiÅŸmez bir parçasıdır aslında. Dolayısıyla tecrübelerle aktarılışmış bilgiler ışığında bir takım önlemler alınması ÅŸart olmaktadır. Afetler arasında sayılan yangın ile mücadele de bu önlemler arasında sayılmaktadır. Yangın anında belirlenen kaçış noktaları veya söndürme sistemleri haricinde, bulunulan


Devamı

Yangın Kapısı İmalatı

Olası bir yangın anında birçok insanın güvenli bölge olan yangın merdivenine ulaÅŸmasını ve yangın ölümcül etkilerinden kurtulmasını saÄŸlayan yangın kapılarının önemli oldukça büyüktür. Çünkü bir binada yangın çıktığında bununla birlikte boÄŸucu bir gaz olan karbon monoksit gazı, yakıcı alevler ve bulunulan ortama göre bazı patlamalar meydana gelebilmektedir. Bunlardan kurtulabilmenin tek yolu da yangın kapılarından geçmek olduÄŸu için bu konuda dikkatli olunması gerekir. Yangın kapısı imalatı kesinlikle yönetmeliÄŸe uygun ÅŸekilde çalışan ve gerekli olan bütün sertifikalara sahip olan


Devamı

istanbul yangın kapısı

İstanbul oldukça kalabalık ve karışık bir büyük ÅŸehirdir. Nerede çok fazla insan nüfusu varsa orada sorunlar daha büyük geliÅŸir. İnsanlar da bilinçlenmedikçe bazı noktalara dikkat etmemektedir. Bu yüzden de yangın olayları sık görülmekte ve büyük mekanlarda bunun için çok panik olmaktadır. Büyük ve yüksek binalar da yangın anında kaçışın daha hızlı ve daha düzenli olması gerekir. Bunun için uzmanlarca iyi tasarlanmış bir çıkış olmalıdır. Yangın kapısı ve yangın merdiveni bu ortamlarda gereklidir. Yangın kapısı bizlere güvenli çıkış saÄŸlarken yangın merdiveni


Devamı

Ucuz Yangın Kapısı Nedir?

Yangın, birçok sebebe baÄŸlı olarak çıkabilir. Sebebi bir tane deÄŸil birçok olduÄŸundan, her binada yangın çıkma riski vardır. Bu nedenle yangın, insanları için ortak tehlike oluÅŸturan, herkesin önlem almakla sorumlu olduÄŸu tehlikesi büyük bir felakettir.     ''Yangın kapıları'', yangın çıktığı anda, binadan çıkışı kolaylaÅŸtıran kapılardır. Binaların konumu ve özelliklerine göre yangına dayanabilirlik süresi açısından farkları vardır. İhtiyaçların sürekli artması, yangın kapısı üzerine hizmet veren firma sayısını da arttırmıştır. Firma sayısı arttıkça da, ucuz y


Devamı

AHŞAP YANGIN KAPISI NEDİR?

Yangın kapısı binalarda hayat kurtaran bir yangın güvenlik elemanıdır. Her binada mutlaka olması gereken yangın kapıları binanın güvenli bir ÅŸekilde tahliye edilmesi için olmazsa olmaz bir konumdadır. Binalarda çıkabilecek yangın felaketine karşı insanların azami ÅŸekilde korunmasını saÄŸlamak için yangın kapıları kullanılmak zorundadır. Yangın kapıları da farklı model seçeneklerine sahiptir. Özellikle yeni nesil bina tasarımlarına uygun özelliklere sahip olan ahÅŸap yangın kapısı şık bir tasarıma sahiptir. Yazımızın devamında ahÅŸap kapısı nedir diye merak edenler için tüm bilgiler mevcuttur. Yangın kapıları renk, desen, boyut ve ÅŸek


Devamı